Tarihte Yaşanmış Büyük Ürün Sorumluluk Hasarları
- Transvajinal Mesh Davaları
2012’de ilk transvajinal örgü davaları mahkemeye gitti ve bu, tıbbi cihaz üreticilerinin 100.000’den fazla talep sahibine yaklaşık 1,5 milyar dolar ödemesiyle sonuçlanacak olan davanın başlangıcı oldu.
Transvajinal ağ, stres inkontinansı ve pelvik organ sarkmasını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan ağ benzeri bir tıbbi implanttır. Cerrahi ağ implantlarının amacı, zayıflamış organları desteklemek ve hasarlı dokuyu onarmak; ancak transvajinal meş binlerce kadında olumsuz yan etkilere neden oldu. Davacılar, üreticilerin cihazı düzgün bir şekilde test etmediğini ve bunun da bazı hastalarda vajinal yara izi, fistül oluşumu ve zayıflatıcı ağrı gibi semptomlar geliştirmesine yol açtığını iddia ediyor.
- General Motors Arızalı Kontak Anahtarı Davaları
2014 yılında General Motors (GM), arızalı kontak anahtarları nedeniyle yaklaşık 800.000 aracını geri çağırdı. O zamandan beri, geri çağırma 2,6 milyondan fazla aracı kapsayacak şekilde genişledi. Etkilenen arabaların kontağı hareket halindeyken motorun kapanmasına neden olarak bir kaza durumunda hava yastıklarının şişmesini engelleyebilir. Arızalı kontak anahtarları en az 124 ölümden ve hatta daha fazla yaralanmadan sorumludur.
GM ilk geri çağırmayı 2014’te yayınlamış olsa da, şikayetçiler GM’nin bu ölümcül kusuru en az on yıldır bildiğini iddia ediyorlar. Bu ihmal nedeniyle GM, ölüm ve yaralanma iddialarını halletmek için 870 milyon $ ve Adalet Bakanlığı ile bir anlaşma dolayısıyla ürün sorumluluk sigortası yapılmadığı için 900 milyon $ ödemek zorunda kaldı.
- Monsanto Roundup Davaları
2015 yılında, Uluslararası Araştırma Ajansı (IARC), popüler yabani ot öldürücü Roundup ile kanser arasındaki bağlantı üzerine bir araştırma yayınladı ve sonuçta ürünün muhtemelen kanserojen olduğu sonucuna vardı. O zamandan beri, ürünün üreticisi Monsanto’ya karşı 100.000’den fazla dava açıldı ve kurbanlar için milyarlarca dolarlık uzlaşma sağlandı. Davacılar, Roundup’ı kullanmanın kanser geliştirmelerine neden olduğunu ve üreticinin Roundup’ın kansere neden olan yan etkilerini bildiğini iddia ediyor.
Monsanto, ürünün ilk çıkışından bu yana Roundup’ın güvenli olduğu konusunda ısrar etti ve bir keresinde bir reklamda “sofra tuzundan daha güvenli” olduğunu iddia etti. Bununla birlikte, artık ünlü Monsanto belgeleri, üreticinin Roundup’ın risklerinin gayet iyi farkında olduğunu ve tüketicileri bilgilendirmek yerine bu gerçekleri saklamayı seçtiğini kanıtladı.
2019’da Bayer, Monsanto’yu satın aldı ve Haziran 2020’de Bayer, Roundup anlaşmalarında ek 10,9 milyar dolar ödemeyi kabul etti.
- Takata Arızalı Hava Yastığı Davaları
2014 yılında NHTSA, tehlikeli kusurları nedeniyle Takata hava yastıklarının geri çağrılması çağrısında bulundu. Hava yastıkları, cihazın itici gazı olarak, ısıya veya neme maruz kaldığında dengesini bozabilen ve hava yastığının agresif bir şekilde açılmasına, hatta patlamasına ve metal şarapnel püskürtmesine neden olabilen uçucu bir kimyasal olan amonyum nitrat kullandı.
Bu hava yastıkları Honda, Ford ve General Motors gibi büyük otomobil üreticileri tarafından kullanıldı ve 2002’den 2015’e kadar olan arabalara takıldı ve ABD’de 40 milyondan fazla aracı etkiledi. . Kurbanlar, yalnızca hava yastıklarının kusurlu olduğunu değil, aynı zamanda Takata’nın 2000 yılından beri sorundan haberdar olduğunu iddia ediyor. Bu bulguların bir sonucu olarak, Takata’ya otomobil üreticilerine ve yaralanan sürücülere zararlarını tazmin etmek için ürün sorumluluk sigortası kapsamında 1 milyar dolar ödemesi emredildi.
- 3M İşitme Kaybı Davaları
Temmuz 2018’de Minnesota merkezli 3M şirketi, ABD ordusuna bilerek kusurlu çift uçlu Combat Arms Kulak Tıkaçları sattığı iddialarını çözmek için 9,1 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Ordu ayrıca 3M ve selefi Aearo Technologies, Inc.’in kusurdan haberdar olduğunu ve kusuru gizlemek için test verilerini tahrif ettiğini iddia etti.
O zamandan beri 100.000’den fazla davacı 3M’e karşı açılan davalara katıldı. Mağdurlar, üreticinin kulak tıkaçlarıyla ilgili yanlış güvenlik iddialarında bulunarak kullanıcılarda kulak çınlamasına ve işitme kaybına neden olduğunu iddia ediyor.
- Talk Pudrası Kanser Davaları
2018’de Reuters, ilaç şirketi Johnson & Johnson’ın talk pudrası ürünlerinin asbest ile kontamine olduğunun farkında olduğunu ancak tüketicileri uyarmadığını belirten bilgiler yayınladı. Asbest, yer altı yataklarında talk ile birlikte bulunan ve genellikle talk madenciliği sırasında kontaminasyona neden olan kanserojen bir mineraldir.
Şikayetçiler, asbest bulaşmış talk pudrası ürünlerini kullanmalarının, başta yumurtalık kanseri ve mezotelyoma olmak üzere kanser geliştirmelerine neden olduğunu iddia etmektedirler. Talk pudrası davaları için davalar halen devam etmektedir, ancak bazı mağdurlar şimdiden olumlu sonuçlar almaya başlamıştır. Haziran 2020’de bir Missouri mahkemesi, Johnson & Johnson’a şirketin ürünlerinin yumurtalık kanseri geliştirmelerine neden olduğunu iddia eden kadınlara 2,1 milyar dolar ödemesine karar verdi.