MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI NEDİR NELERİ KAPSAR?
Sorumluluk Sigortaları, işletmelerin/kişilerin 3. şahıslara vereceği maddi ve bedeni zararlardan kaynaklanan sorumluluklarını teminat altına alırken, mesleklerini hatalı şekilde icra etmelerinden kaynaklanan sorumlulukları istisna ederler. Mesleki Sorumluluk Sigortası işte bu sebeple, teorik olarak zihni faaliyetlerde (intellectual property) bulunan meslek erbabının mesleğini hatalı yapması sonucu sebebiyet vereceği mali zararlara ilişkin sorumluluğunu teminat altına almak için tasarlanmıştır.
HANGİ MESLEKLERE YAPILABİLİR?
Ülkemizde aşağıdaki meslekler için teminat bulunabilmektedir;
- Avukat
- Noter
- SMM/YMM
- Doktor
- Asansör Firmaları
- Mimar
- Mühendis
- Laboratuarlar
AVUKAT MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI NEDİR?
Avukat sıfatıyla yürüttüğü mesleki faaliyetlerini ifa ederken doğan zararlar nedeniyle yargı kararıyla ödemek zorunda kaldığı veya kalacağı tazminat tutarları ile yargılama giderleri ve avukatlık ücretlerini poliçede yazılı limitler dahilinde temin eden bir üründür
NELERİ KAPSAR?
- Görevini gereği gibi yapmamasından doğan zararlar.
- Müvekkiline karşı özen borcunu yerine getirmemesinden doğan sorumluluklar.
- Diğer kusurlu davranışlarından kaynaklanan zararlar
BAŞKA HANGİ RİSKLERİ KAPSAR?
- Sigortalı avukata, yanında hizmet akdi ile çalışan personelin ya da vekâletname veya yetki belgesi ile tevkil edilmiş avukatların yapmış olduğu işlemlerden / ihmallerden dolayı düşecek hukuki sorumluluklar teminat kapsamındadır.
- Bu sigorta, sigortalının kendisini istihdam eden kurumun veya kendisi ile sözleşmeli çalışan kurumun poliçe teminat kapsamına giren bir olay neticesinde üçüncü kişilere tazminat ödemesi sonucu sigortalıya rücu etmesi durumunda da belirtilen koşullar dahilinde Sigortalıyı teminat altına alır.
- Manevi tazminat talepleri poliçe üzerindeki tazminat limitinin %10’u ile teminat dahilindedir.
Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortası
Hekim meslekî sorumluluk sigortası; serbest ya da kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanların; poliçede belirtilen meslekî faaliyeti ifa ederken sigortalıya karşı doğabilecek taleplere, bu zarar veya taleple bağlantılı yargılama giderlerine karşı belirlenen sigorta limitlerine kadar teminat sağlayan bir malî sorumluluk sigortasıdır Buna göre kanunda belirtilen sağlık personeli, meslekî faaliyetlerini yerine getirirken ihmal neticesinde hastaya zarar verecek olurlarsa, bu zararlan sigortacı karşılayacaktır.
Bu çerçevede, sigortanın konusunu “sağlık personelinin kusurlu bir şekilde hastalara verdikleri zararlar” oluşturur. Söz konusu zararlardan dolayı sigortacının tazminat ödeme yükümlülüğünün doğması için aşağıdaki şartların yerine gelmesi gerekir:
- Meslekî faaliyet yerine getirilirken zarar verilmiş olması
- Zararın sigortalının kasıtlı olmayan bir şekilde kusurlu davranışından kaynaklanması
Sigorta Yaptırması Gereken Kişiler
- Hekim meslekî sorumluluk sigortası, zorunlu bir sigorta olduğundan aşağıdaki kişilerin meslekî faaliyetlerini yürütürken bu sigortayı yaptırması şarttır:
- Kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar
- Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar
- Mesleklerini serbest olarak icra eden tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar
Böylece, tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar dışında kalan kişilerin sigorta yaptırma zorunluluğu yoktur. Örneğin tıp fakültesi öğrencileri kapsam dışı kalmaktadır. Aynı şekilde bu unvanlara sahip olmasına rağmen meslekî faaliyette bulunmayan kişiler sigorta yükümlüsü değildirler. Buna karşılık, poliçede tanımlanan meslekî faaliyete son verilmesi hâlinde sigorta sözleşmesi sona erer ve işlemeyen günlere ait prim sigorta ettirene iade edilir
Serbest Mali Müşavirler Mesleki Sorumluluk Sigortası (SMM):
Serbest muhasebeci ve serbest muhasebeci mali müşavirlerin 3568 sayılı kanun ve bu kanuna ek olarak yayınlanan tüm tebliğler uyarınca mesleki faaliyetlerini ifa ederken yaptığı hatalı ve kusurlu fiillerden dolayı hizmet verdikleri mükelleflerine gelebilecek olan;
- Resmî kurumlar tarafından kesilebilecek idari para cezaları,
- Özel usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları,
- Vergi ziyaı cezası,
- Gecikme zammı,
- Gecikme faizi,
- Pişmanlık zammı veya
- Mesleki faaliyetlerin ifa edilmesi esnasında yapılan hata veya kusurdan dolayı oluşan ve müteselsil sorumluluk gereği ödenmesi gereken vergi, vergi cezası, gecikme zammı ve gecikme faizi SMM mesleki sorumluluk sigortası ile teminat altına alınmaktadır.
Yeminli Mali Müşavirler Mesleki Sorumluluk Sigortası (YMM):
Yeminli Mali Müşavirlerin mesleki faaliyetlerini ifa ederken yaptığı hatalı ve kusurlu fiillerden dolayı hizmet verdikleri mükelleflerine gelebilecek olan;
- Resmî kurumlar tarafından kesilen idari para cezaları,
- Özel usulsüzlük cezaları veya
- Sigortalının mesleki faaliyeti ifa ederken yaptığı hata veya kusurdan dolayı oluşan ve müteselsil sorumluluk gereği ödenmesi gereken sosyal sigorta primleri, vergi, vergi cezası, gecikme zammı ve gecikme faizi YMM mesleki sorumluluk sigortası ile teminat altına alınmaktadır.
ECZACI MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI
Eczacı mesleki sorumluluk sigortası, hastanın aldığı hizmet sonrası eczacıdan bir hata veya ihmal iddiası ile talep edebileceği tazminatlara karşı güvence sağlar.
Eczane çalışma koşullarının yoğun ve hızlı tempolu ortamı reçetelerin büyük hacmi ile birleştiğinde, mesleki hatalara kapı aralamaktadır.
Standart bir Eczacı Mesleki Sorumluluk Sigortası ürününün kapsamı aşağıdaki gibidir;
- Steril Birleştirme
- Aşılama ve Diğer İlaç İdaresi
- COVID-19 Testi ve Aşılama
- İlaç dozajı incelemesi
- İlaç Tedavisi Yönetimi
- İlaç ya da ilaca ilişkin araştırmalar
- İlaç Danışmanlığı
- İlaç ve medikal cihaz depolama
- İlaç ve Cihaz Seçimine Katılım
- Savunma Masrafları